Reklama
 
Blog | Tadeáš Pelech

Hledání únikových cest

V našem domě platí doporučení, podle kterého mají všichni obyvatelé po setmění zamykat mříž oddělující obytné prostory od průjezdu. Důvod je prozaický -- ochrana před zloději. Až donedávna jsem ji svědomitě zamykal i já. Dokud jsem si neuvědomil, že se jedná o jediný únikový východ z domu do otevřeného prostoru. V cestě ze dvora ještě brání zamčená vrata, ta však je možné v případě nouze otevřít násilím. Mříž ale ve zdi sedí pevně a vyvrátit by ji svedl jen málokdo.

únikový východ
Před lety jsem se při svých občasných cestách do Velké Británie setkával s nezvyklým (pro mě) přístupem občanů k otázkám vlastní bezpečnosti. Tato země, poučená dlouhodobým působením teroristů, zavedla přesná pravidla chování lidí v krizových situacích. Dokonce ani z cvičných poplachů si nikdo nestřílel tak jako u nás. Když pak došlo k nějaké tragické události, spořádanost lidí a propracovaný systém únikových cest pomohly zachránit lidské životy. Na vlastní kůži jsem zažil i jednu skutečnou evakuaci obchodu, která proběhla v nepředstavitelně krátké době a bez paniky. Dokonce jsem byl tím, kdo musel stlačit páku na dveřích ke svobodě. Šlo to jako po másle.

Situace na našem území byla tehdy podstatně jiná. V dobách budování socialismu patřila do vzdělávacích plánů i branná výchova a všichni se účastnili různých branných cvičení a soutěží. České švejkování ale mělo tendenci tato témata zlehčovat. Nepřekvapoval ani ledabylý přístup k otázkám bezpečnosti občanů. Únikové cesty bývaly sice většinou vyznačeny, samotný východ však byl nezřídka zajištěn zámkem. Jak například zjistili 5. ledna 1976 dva zaměstnanci jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích, kteří se udusili oxidem uhelnatým. Únikový východ byl totiž zamčený, aby se zabránilo častým krádežím.

V současnosti to je v Česku s možností úniku o trochu lepší. Lidé si občas uvědomí, že v ohrožení života se může skutečně ocitnout každý. Děti se ve školách zase učí chování v krizových situacích a na většině míst jsou k dispozici základní evakuační pokyny. Únikové cesty a východy bývají většinou označené a průchodné, i když je stále co zlepšovat. Jak se třeba ukázalo v karvinské diskotéce U Vlka 25. října 2003, kde byl jeden ze dvou označených únikových východů uzavřený. Požár nepřežila jedna z návštěvnic a 45 dalších lidí bylo zraněno.

Reklama

Mám za to, že situace s možností úniku z ohrožených míst se u nás postupně zlepšuje. Čechům sice chybí anglický klid, takže snáz vzniká panika, šílící dav má ale šanci najít si cestu ven, a ne jen k zamčeným dveřím. Pokud jde o mě, já k vyšší bezpečnosti spoluobčanů přispěji tím, že nebudu zamykat vstupní mříž.