Reklama
 
Blog | Tadeáš Pelech

nežurnál

když jsem přišel ve středu po novém roce do práce a zapnul rádio, nechápal jsem, co se stalo s radiožurnálem. nezvyklé znělky, nezvykle veselí redaktoři, nezvyklé zprávy, nezvyklá hudba překřikující rozhovor, nezvyklé kdeco. jelikož se mi ale přes svátky nakupilo docela dost rychlovek k vyřešení, bral jsem rozhlas jen jako kulisu a příliš si ho nevšímal.

protože se ale nic nezměnilo ani ve čtvrtek, ani v pátek, kdy jsem už trochu víc vnímal okolí, začal jsem zkoumat, co se stalo s radiožurnálem. jakmile jsem pochopil, že se moje oblíbená rozhlasová stanice teď bude nějaký čas hledat, že bude zkoumat novou vhodnou polohu k usazení, rozhodl jsem se, že u toho hledání a usazování být nemusím.

naštěstí stále ještě existuje nějaká možnost volby, pokud by člověk rád poslouchal rozhlas, který nechce bavit, ale informovat. nechal jsem se inspirovat v jedné z mnoha diskusí k nové podobě nejsledovanějšího programu českého rozhlasu veřejné služby a naladil jsem si frekvenci bbc.

tu teď s britským rozhlasem veřejné služby sdílí i čistě zpravodajský program rádio česko (dopoledne od 8 do 11 a odpoledne od 1 do 4), kterému podle všeho nejde o sledovanost, ale o serióznost. hudbu teď slyším sice jen na konci kurzů angličtiny, ale nijak zvlášť mi nechybí.

Reklama

navíc si můžu v časech vyhrazených bbc v originále vychutnat bezprostředně upřímný projev nejmocnějšího člověka planety nebo soucítit s lkající padlou královnou lehké atletiky. můžu poslouchat proslovy amerických prezidentských kandidátů a utvářet si na soupeřící politiky vlastní názor. pokud chci, můžu večer sledovat přímý přenos z anglické první fotbalové ligy. navíc se v přehledu ze světa dozvím zprávy, které v naší zemi stojí na okraji zájmu, ale které jsou významné z celosvětového hlediska. zkrátka — malý český rybník se mi teď snáz propojuje se světovým oceánem. můžu taky porovnávat oficiální angličtinu bbc s různými americkými, australskými nebo skotskými variacemi a samozřejmě i nejrůznějšími exotickými přízvuky..

pokud mi zase radiožurnál začne vyhovovat, budu se asi chvíli rozmýšlet, než přeladím zpátky.