Reklama
 
Blog | Tadeáš Pelech

rychlý internetový výdělek

během letošního července se díky systému cílené reklamy etarget český web hemžil zajímavou nabídkou rozvozu pizzy v několika českých městech. protože ta nabídka byla neskutečně výhodná, nechal jsem se jí zlákat.

tedy, druhou polovinu července jsem průběžně sledoval adresu pizzaport.cz, jestli se něco nezmění. nezměnilo, a tak jsem se koncem července — těsně před odjezdem na dovolenou a těsně před koncem termínu této neuvěřitelně výhodné nabídky — zaregistroval na serveru. vzápětí jsem si sestavil objednávku s variantou pizzažrout extreme. díky ní jsem měl získat 20 poukázek na pizzu za 79 korun za kus (včetně dopravy).

když mi přišel e-mail s pokyny pro platbu, konečně se mi v hlavě rozblikala výstražná kontrolka. firma se totiž prezentovala jako společnost s ručením omezeným a peníze přitom přijímala na účtu u mbank. naštěstí vím, že tato banka prozatím nabízí účty pouze osobní.

spustil jsem soukromé pátrání. využil jsem stejného nástroje jako podezřelý prodejce — internetu. u správce domén jsem se podíval, na koho je zaregistrovaná doména pizzaport.cz. na jana nováka ze vsetína. což je v případě pražské firmy opravdu podivné. dotazem na obchodní rejstřík jsem si ověřil, že s údajným provozovatelem této služby nemá nic společného žádný člověk ze vsetína. onen jan novák měl navíc bydlet v žerotínově ulici 2. podle údajů ze systému provozovaného ministerstvem práce a sociálních věcí jsem zjistil, že taková adresa neexistuje.
své pochyby jsem přetavil v opatrný e-mail, který jsem poslal na kontaktní adresu uvedenou na webu. žádné reakce jsem se nedočkal. tedy, žádné přímé reakce. zakrátko po mém dotazu zmizel z webu pizzaport.cz veškerý obsah, který nahradilo lakonické oznámení, že stránky procházejí rekonstrukcí a že firma startuje 1. srpna. pro jistotu jsem ještě poslal e-mail firmě, jejíž ičo uvedli autoři pizzaportu. z nechápavé odpovědi jsem usoudil, že zde nejspíš o ničem nevědí.

Reklama

peníze jsem tedy nikam neposlal a odjel na dovolenou. po návratu jsem zkontroloval stav věcí. vše zůstalo při starém. pizzaport.cz hlásil (a dnes, 20.8.2008 večer, stále ještě hlásí) probíhající údržbu a na můj další e-mail opět nikdo nereagoval. naštěstí jsem o žádné peníze nepřišel, takže se vlastně nic nestalo. jen jsem si připomněl, že když je něco podezřele výhodného, je to opravdu podezřelé.

když všechno shrnu, stačí k vytvoření věrohodné internetové potěmkinovy továrny na snadné peníze celkem málo. zaregistrovat si doménu (250 kč), pronajmout si místo na webu (500 kč), zřídit účet bez poplatků (0 kč) a koupit si vhodný modul kontextové webové reklamy (2.500 kč). za něco málo přes tři tisíce můžete při troše štěstí z dostatečného počtu podvedených vytěžit docela slušnou sumičku. vymámená částka navíc je příliš malá na to, aby bylo možno podat trestní oznámení pro podvod. pokud se nespojí více napálených a nepodají trestní oznámení společně, hrozí takovému podnikavci nanejvýš pokárání od obecního úřadu. neberte to jako návod. spíš jako varování. nebo jako výzvu těm, kteří se nechali napálit, aby se spojili a podali trestní oznámení společně.