Reklama
 
Blog | Tadeáš Pelech

Doněcku hrozil Stalin

Nejednalo se ovšem přímo o věčně živého či z mrtvých vstalého diktátora ani o jeho ducha. Tedy, o něj vlastně trochu ano. 19. března 2007 se v ulicích čtvrtého největšího ukrajinského města objevilo pět bilboardů s J. V. Stalinem nabádajícím provinilce k platební kázni. Za 7,5 tisíce hřiven (v aktuálním kurzu zhruba 32 tisíc korun) je tam nechala rozmístit firma dodávající teplo doněckým domácnostem. Stalin na nich prohlašuje: "Soudruzi, to není film - to je život!" a pro natvrdlejší je určen dodatek na spodním okraji: "Kdo neplatí za teplo - bude potrestán!"

Mediální kampaň podpořily i reklamní šoty v místní kabelové televizi opírající se o Stalinův citát: "Každý neuvědomělý soudruh musí vědět, co ho čeká." Podle slov náměstka ředitele komunálního podniku Doněckgortěploseť Alexandra Semčenka je Stalin stále vnímán jako symbol pořádku a dokonalé disciplíny. Hlavním cílem této značně neotřelé kampaně totiž bylo připomenout všem, kdo se zdráhají platit za dodávané teplo, že na každého jednou dojde.

Vlna protestů, která se zvedla krátce po spuštění kampaně, a zásah primátora Doněcku nakonec vyhnaly Stalina z ulic města "už" 26. března. Akce totiž měla původně trvat do konce března. Komunální podnik také uvažoval, že v dubnu bude pokračovat ještě ostřeji. Chystal bilboardy s oběšeným Hitlerem, na kterém měla být připevněna cedulka s upozorněním, že ani on neplatil za teplo. Možná ale šlo jen o aprílový žert, protože i Ukrajina má zákony zakazující propagaci nacismu, tedy i vyobrazování jeho hlavních představitelů. Ostatně, do dubna zbývá už jen pár dní, takže brzy uvidíme.

znak Doněcku
Za zmínku ještě stojí, že obyvatelé mají o důvod víc být hákliví právě na narážky na Stalina. Průmyslový Doněck, založený welšským podnikatelem Hughesem (po kterém získal i původní jméno Juzovka) a ležící v ruskojazyčné východní části Ukrajiny, se totiž od roku 1922 pyšnil jménem Stalino. Své současné jméno získal v roce 1961. Jak by asi dopadla podobná kampaň ve Zlíně, který se svého staronového jména dočkal až v roce 1989?

Reklama

Dodatek ze 4. dubna
Jak tak zkoumám informační zdroje, o Hitlerovi v Doněcku zatím ani zmínka. Ale Ukrajina má teď závažnější problémy než neplatiče v jednom městě…