Reklama
 
Blog | Tadeáš Pelech

Dvakrát ověřené zprávy

Server iDnes přináší podle průzkumu agentury STEM/MARK nejdůvěryhodnější informace ze všech tuzemských zpravodajských serverů. Údajně mu věří 52 procent dotázaných. Server se také jako důvěryhodný tváří a přednedávnem dokonce přišel s reklamním programem s mottem "Jeden pohled nestačí... vždy dvakrát ověřené zprávy." A jaká je realita? Jak už to tak v životě bývá, trochu jiná.

Nevěnuji se sledování přesnosti zpráv na tomto serveru nijak soustředěně, přesto mi občas neunikne nějaká ta bota, které se dopustí jeho důvěryhodní, důslední a pečliví redaktoři. Naposledy to byla krátká zpráva o sebevraždě vraha. V čase se vyvíjel jak titulek článku (což se stává celkem často), tak ilustrační fotografie. Redaktor reagoval na diskusi k článku, která tentokrát byla k věci. Pozorní čtenáři se pozastavovali jak nad titulkem, tak nad ilustrační fotografií. Původní americkou zástrčku nahradila česká prodlužovačka (tzv. pes). Článek byl tedy za pomoci čtenářů vyladěn do přijatelné podoby. Zůstalo v něm sice několik nejasností, ty však už tolik nebijí do očí. Bulvární nádech mu ovšem zůstal. Pokud chcete původní zástrčku vidět v reálu, najdete ji například v článku z 5. října 2006, kde na její americký původ zjevně nikdo neupozornil.

korálovec
Zcela jinak se k diskusi postavila autorka zprávy o lovu na pravděpodobně jedovatého hada. Ta věcnou diskusi s připomínkami čtenářů zcela ignorovala. Ilustrační foto zobrazuje úplně jiného hada a informace o plazovi nejsou také zcela pravdivé. Jak se později ukázalo, nešlo v onom případě o jednoho z nejjedovatějších hadů světa, ale o jiného plaza, který je mu jen podobný. Ve čtenáři však může zůstat nepravdivý obraz tohoto nebezpečného živočicha, takže při případném setkání s ním může být nepříjemně překvapen.

Problematika chystané pražské olympiády nenechala samozřejmě chladnými ani redaktory iDnes. Jedním z jejích počinů byla i čtenářská anketa o případném maskotovi tohoto výdělečného podniku. Bohužel, v článku o návrzích čtenářů na maskota her se objevila dvakrát ověřená informace, že pejska a kočičku vymyslel a nakreslil Josef Lada. Pokud si někdo není autorstvím této populární dvojice jistý, klidně může být uveden v omyl. A co na to Josef Čapek? Radši se neptat. (Dodatek: autorka nakonec nejspíš podlehla nátlaku diskutujících a tuto informaci ve svém článku opravila. Zhruba po týdnu. Pozdě, ale přece…)

Reklama

Poslední botičkou z poslední doby, které jsem si všiml, je takzvaný cyklický odkaz v informaci o údajném znásilnění policistky jejím kolegou. Stačí si onen článek zobrazit a klepnout na odkaz pod ním. Kupodivu směřuje na sebe sama.

Jakýkoli, i sebedůvěryhodnější, server je tedy třeba brát s jistou rezervou a některé zprávy si raději prohlédnout dvakrát s určitým časovým (a nejen časovým) odstupem.