Reklama
 
Blog | Tadeáš Pelech

Kdo potřebuje památník v Letech? A kdo vepřín?

Vláda nemá peníze na výkup vepřína v Letech. A protože se profiluje jako pravicová, nemůže už z principu využít žádnou formu nátlaku proti soukromému podnikatelskému subjektu, kterou mu umožňuje současná platná legislativa. A tak se vláda rozhodla vydat se cestou chytré horákyně - chystá se postavit památník obětem romského sběrného tábora, ale někde jinde. Přesto, že část Romů o žádný památník nestojí. Stačilo by jim i stávající skromné pietní místo, ovšem nikoli v sousedství velkovýkrmny prasat.

vepřín
Pokud jste se k velkovýrobně vepřového nedaleko jihočeské obce Lety ještě nepodívali (můžete se alespoň zorientovat pomocí mapy, ve které doporučuji přepnout na leteckou) a pokud jste nikdy nebyli v blízkosti vepřína, nedovedete si představit ten zápach. To skutečně nevytváří důstojné prostředí pro žádný památník. Pokud tam člověk přijde rozjímat nebo jen chvíli postát, dříve nebo později ho vyžene nepříjemný odér pronikající sem z těsného sousedství. Bez ohledu na roční dobu. Možná, že v létě jen rychleji.

Otázkou samozřejmě také je, zda nadále podporovat průmyslovou produkci masa ve velkém. Aktivity předchozích dvou vládních zmocněnců pro lidská práva v minulých letech nakonec nic významného nepřinesly. Návrh Svatopluka Karáska na zrušení vepřína se neustále odkládal z důvodu jiných, zajisté závažnějších problémů. Samozřejmě především finančních. Stejnou myšlenku ještě před měsícem podporovala i část současné vládní koalice, která se otevřeně staví proti velkochovům zvířat. Ministryně Stehlíková však nakonec změnila názor a už ani ona proti současné poloze vepřína nic nemá.

Takže se zřejmě dočkáme památníku, o který vlastně nikdo nestojí, na místě, které bude dostatečně daleko od vepřína, a vláda si odškrtne další vyřešený problém. Na tom, jestli to bude ke spokojenosti všech, zase tolik nezáleží. A příští generace přece na nějakém tom kilometru bazírovat nebudou. A genius loci je cosi natolik éterického a nevysvětlitelného, že nestojí za řeč ani se nad tím pozastavovat.

Reklama