Reklama
 
Blog | Tadeáš Pelech

Kvalita je na škodu

Tradiční český výrobce mlýnků, firma Porkert, se ocitla ve finančních potížích. Na vině je příliš vysoká kvalita jejích výrobků.

Většina z nás už jistě onen litinový mlýnek na ruční pohon někdy viděla nebo s ním dokonce pracovala. Masivní, teoreticky i prakticky nezničitelný, zkrátka pomocník v domácnosti, který vydrží celou věčnost. Může se dokonce dědit i z generace na generaci. Z hlediska spotřebitele terno. Z hlediska výrobce hřebíček do rakve. Kolik domácností u nás jím ještě není vybaveno? Ekonomicky řečeno, trh je v podstatě nasycen.

Majitel zvolil obě nejobvyklejší cesty k udržení rodinného podniku při životě. Své zboží začal vyvážet a rozšířil sortiment o produkty, po kterých je momentálně poptávka. Zpočátku se dokázal udržet nad vodou. Dokud si jeho nejslavnější výrobek nevyhlédli čínští plagiátoři. Ti nabízejí kopie mlýnků za podstatně nižší cenu. I když v kvalitě znatelně pokulhávají, najde se dost zákazníků, kteří dají přednost ceně před kvalitou.

Továrnička ze Skuhrova nad Bělou se tak připojila k dalším tuzemským výrobcům, kterých už si asijský tygr všiml. Své zkušenosti s ním mají jak tradiční firmy, jako Brysk, Koh-i-noor, Tatra nebo Bohemia piano, tak i novější značky, například Prestige nebo Blata. Zvláštní kapitolu představují hodinky Prim, které jsou vyráběny jak v Česku, tak v Číně.

Reklama

pařez
Nová vlna čínských výrobců zvolila jiný přístup — ve spolupráci s českými firmami začala dovážet repliky tradičních českých výrobků, a to podle všeho zcela legálně. Můžete si tak celkem levně pořídit třeba nový Zetor 25, prodávaný jako Yuki FT25. Příznivci větru ve vlasech zase mohou vyzkoušet starý dobrý pařez Pionýr. Těžko zatím soudit, jak na tom budou s kvalitou. Snad, časem, uvidíme. V další fázi možná u nás budou levně na prodej i značky prozatím vzdorujících výrobců, kteří nakonec laciné a méně kvalitní konkurenci stejně podlehnou.