Reklama
 
Blog | Tadeáš Pelech

Ledoborec nebo ponorka a co z toho vzešlo

V dnešním vydání Metra jsem narazil na další z řady výsledků práce s horkou jehlou. Mezi zprávami ze světa se objevila krátká informace, která měla zřejmě vyplnit bílé místo. Pod titulkem "Rusko nadělalo Finsku vrásky s ponorkou" jsem se dozvěděl, že Rusové zhruba 14 dní testovali ve Finském zálivu největší jaderný ledoborec světa a zapomněli to Finům nahlásit. Opravdu nechápu, komu u nás může tato informace něco přinést. Ale protože jsem zvědavý, začal jsem hledat, jestli šlo o ponorku nebo ledoborec.

B je správně. Za chybu v titulku zřejmě může podvědomí, pro které je obvyklejší vazbou „jaderná ponorka“ než „jaderný ledoborec.“ A když už jsem byl v hledání, nedalo mi, abych si o onom ledoborci něco nezjistil. První informace jsem objevil ve finských zdrojích. Finsky neumím, ale narazil jsem na anglický překlad. Tam se píše v podstatě totéž, co v onom článečku. Z důležitých údajů přibylo jméno lodi, „50 let vítězství.“

Pak už bylo hračkou prohledat ruské zdroje. Ty se nezmiňují o žádném incidentu s Finskem, pouze informují o posledních testech lodi před nasazením do běžného provozu pod křídly Murmanské paroplavební námořní společnosti. V tiskové zprávě výrobce jaderné lodi a v ruské verzi wikipedie najdeme kromě fotografií i historii její výroby. Ta započala 4. října 1989, tehdy ještě pod jménem Ural. V roce, kdy došlo k rozpadu sovětského bloku. Na vodu byla spuštěna 29. prosince 1993. V roce, kdy došlo k rozpadu Československa. Její stavba byla vzápětí kvůli nedostatku peněz přerušena a uložena k ledu. V roce 2003 se podařilo sehnat peníze a práce obnovit. V roce, kdy došlo k rozpadu raketoplánu Columbia. Letos už je tedy hotová a teprve čas ukáže, jestli se zase něco nerozpadne.

Jen jsem se nikde nedočetl, kdy a proč došlo k jejímu přejmenování. Pravděpodobně někdy kolem roku 1995, tedy půl století od konce 2. světové války. Jiné vítězství mě nenapadá. Těžko říct, proč měl někdo něco proti Uralu, když ostatní ledoborce z námořní flotily se jmenují třeba Arktida, Sibiř, Sovětský svaz, Rusko nebo Jamal. Možná se na 50 let vítězství shánějí peníze lépe než na Ural.

Reklama