Reklama
 
Blog | Tadeáš Pelech

revoluce v komerční bance

tentokrát nejde o žádné zrušení poplatků ani jiné podobné české bankovní utopie, ale "jen" o internetové bankovnictví, kterému kb říká mojebanka.cz. následující text je spíše technického rázu.

kb byla jednou z prvních bank, která nabídla možnost spravovat účet pomocí internetu, a také proto jsem si u ní založil účet. potom ale tento kamenný ústav zaujal neoblomný postoj proti všem možným změnám a vylepšením. alespoň zvenčí to vypadalo, že od spuštění mojíbanky v dubnu 2001 v ní dochází spíše jen ke kosmetickým změnám. stále byla k práci s ní potřeba monopolem zavánějící kombinace windows-internet explorer, do které po čase přibyl klín v podobě prostředí java od sunu.

problémy s tímto monolitickým řešením jsem poznal naplno na vlastní kůži, když jsem opustil svět windows a přešel do světa linuxu. tehdy jsem pochopil, že se asi budu muset s mojíbankou / jejichbankou na nějakou dobu (optimisticky jsem nepřestával doufat, že se nakonec dočkám) rozloučit. stejně jako pár desítek dalších linuxářů, kteří čas od času zkoušeli na kb dotírat se žádostmi o podporu jiných prohlížečů a jiných operačních systémů. nakonec jsem si nechal propadnout ověřovací klíč, ovládal svůj účet mimo internet a otevřel si další účet u jedné z otevřenějších bank. alespoň co se internetového bankovnictví týkalo.

doba začala nazrávat koncem roku 2006. tehdy se objevil návod na zprovoznění mojíbanky v prohlížeči konqueror. nebylo to ale ještě úplně ono a navíc už jsem si zvykl na život bez internetového bankovnictví kb, takže jsem si počkal až na dobu, kdy bylo možno do linuxu celkem jednoduše nainstalovat internet explorer a do něj javu, a zašel jsem si do banky pro nový certifikát. celkem to fungovalo a bylo to každopádně lepší než nic.

Reklama

doba konečně dozrála letos, když alternativním prohlížečům a operačním systémům přispěchal na pomoc spojenec dosti nečekaný – windows vista. ani s ním totiž nechtěla mojebanka spolupracovat. zdá se tedy, že teprve podlamující se nohy monopolního dodavatele monolitického nástroje rozvlnily hladinu zájmu kb o alternativní cesty. dlouho ohlašované změny jsme se dočkali 24. listopadu. teď už si ani my linuxáři nemáme u kb na co stěžovat a můžeme ovládat své účty přímo a bez obezliček. díky za to, visto. díky za to, mojebanko.